Ejacularea precoce, cunoscută și sub denumirea de ejaculatio praecox, este o afecțiune ce presupune poluția necontrolată înaintea actului sexual sau în urma stimulării de scurtă intensitate a penisului.

Deși complet tratabilă, ejacularea precoce poate afecta viața intimă de cuplu. Întrucât volumul de stres resimțit de către bărbați pare să fi atins cote amețitoare în ultima perioadă, stresul fiind una dintre cauzele principale ale apariției ejaculării precoce, în continuare vă prezentăm cele mai eficient modalități de a trece peste această problemă jenantă.

Ce este Ejacularea Precoce?

Conform standardului internațional de clasificare al bolilor (ICD – 10 -AM), ejacularea precoce este o dereglare sexuală ce presupune emisia prematură de lichid spermatic ca urmare a stimulării de scurtă durata a penisului înainte sau la scurt timp după penetrare.

Din punct de vedere biostatistic, aproximativ 20 – 30% dintre bărbați se vor confrunta cu ejacularea precoce în timpul vieții, iar afecțiunea se regăsește, în general, printre bărbații de peste 40 de ani.

Cauze

Din păcate, ejacularea precoce nu are cauze bine conturate și, de cele mai multe ori, apare pe fondul unor alte probleme medicale. Iată principalele cauze ale ejaculării precoce:

  • Ultimele studii de specialitate demonstrează că stresul și alți factori neuropsihici pot fi posibile cauze ale ejaculării precoce.
  • Schimbarea partenerului poate fi considerată o altă cauză a acestei afecțiuni.
  • Mulți doctori consideră că ejacularea precoce poate fi un simptom al unei alte boli, de cele mai multe ori de natură psihică.
  • Printre cauzele posibile se numără și onanismul adolescentin, când bărbații se masturbează foarte repede pentru a nu fi prinși de către părinți.
  • În cazuri mai rare, ejacularea precoce se datorează unui defect genetic.

Remedii

Există diverse remedii pentru tratarea ejaculării premature în funcție de severitate cazului. Majoritatea doctorilor recomandă terapia sexuală și psihoterapia pentru reducerea stresului și a anxietății. Cele mai simple remedii pe care le puteți încerca în intimitatea casei dumneavoastră sunt:

  • Exerciții tip Kegel pentru întărirea mușchilor pelvici.
  • Schimbarea de ritm – un exercițiu foarte ușor ce presupune încetinirea mișcării bazinului în timpul actului sexul pentru întârzierea ejaculării.
  • Metoda strângerii capului penisului – în timp actului sexual, în clipa în care simțiți că sunteți foarte aproape de climax (ejaculare), retrageți penisul din vagin și strângeți ușor capul până ce trece senzația.
  • Metoda opririi în mijlocul actului sexual – în momentul în care simțiți că vă apropiați de climax, opriți mișcarea din bazin, fără să retrageți penisul și așteptați ca senzația să treacă.
  • Un dialog sincer cu partenera/partenerul de viață – discutați cu partenera/partenerul dumneavoastră despre lucrurile care vă deranjează în pat și încercați unul dintre exercițiile enumerate mai sus.